Ūdens kvalitāte

Mēs veicam ūdens ķīmiskā sastāva testēšanu uz 6 būtiskākajiem ūdens kvalitātes rādītājiem, kas ietekmē ūdens kvalitāti (cena 45,00 EUR bez PVN). WATEX ūdens attīrīšanas risinājumi tiek ieteikti galvenokārt balstoties uz ūdens analīžu rezultātiem, tā lai attīrītā ūdens kvalitāte atbilstu Ministru kabineta noteikumiem Nr. 547 par "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības".

Ūdens analīzes veicam šādiem parametriem:

  • ūdens kopējā cietība;
  • dzelzs;
  • amonija joni;
  • sulfātu joni;
  • oksidējamība;
  • elektrovadīstpēja.

Zemāk detalizētāk aprakstīti ūdens kvalitātes rādītāji un to īpašības:

Duļķainība

Ūdens duļķainība un krāsa ir atkarīga, galvenokārt, no paaugstinātas dzelzs, mangāna, oksidējamības un amonija jonu koncentrācijas, kā arī no apkārtējās vides piesārņojuma (smiltis, māls, u.c.)... Tālāk

 

 

 

 

 

Dzelzs un mangāns

Dzelzs (200 µg/l, jeb 200 mikrogrami uz litru) –  Dzelzs dzeramajā ūdenī var būt sastopams trīs dažādos veidos. Izšķīdušā veidā – ūdens ir dzidrs, izgulsnētā veidā – ūdens ir duļķains, rūsas krāsā un koloidālā veidā... Tālāk

 

 

 

 

 

 

Ūdens cietība

Kopējo cietību veido kalcija un magnija jonu daudzums ūdenī. Kopējās ūdens cietības maksimāli pieļaujamās robežas dzeramajam ūdenim nav noteiktas MK noteikumos Nr. 547. ... Tālāk

 

 

 

 

Smaka - sērūdeņradis

Bezkrāsaina un gaistoša gāze, kas ūdenim piedot nepatīkamu puvušu olu smaku, bet, reaģējot ilgāku laiku ar skābekli, smaka pazūd... Tālāk

 

 

 

 

 

 

Ūdens mineralizācija

Mineralizācija – Kopējo izšķīdušo sāļu jonu summa. Ūdeņi, kuru mineralizācija ir mazāka par 1 g/l tiek uzskatīti par saldūdeņiem, bet ar augstāku – par minerālūdeņiem. ... Tālāk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ūdens pH un elektrovadītspēja

pH – Ūdens, kam pH līmenis ir 0 – 6,5 veido skābu vidi, pH līmenis 6,5 – 9,5 veido neitrālu vidi un ir pieņemama patērētājiem, pH līmenis, kas ir augstāks par 9,5 veido bāzisku vidi. Ūdens ar zemu pH... Tālāk

 

 

 

 

 

 

 

Amonija joni

Amonija joni (< 0,5 mg/l) - Pārmērīga amonija jonu koncentrācija ūdenī var bojāt ūdens garšu un smaržu, kā arī samazināt tās dezinfekcijas efektivitāti, pavājinot to. Veicina aļģu augšanu,... Tālāk

 

 

 

 

 

 

 

 

Oksidējamība

Oksidējamība (< 5 mg O/l ) - Oksidējamība rāda skābekļa daudzumu, kas nepieciešams organisko piemaisījumu oksidēšanai ūdenī. Paaugstināta oksidējamības koncentrācija tiek novērota... Tālāk 

 

 

 

 

 

 

 

Nitrātu un nitrītu joni

Nitrātu joni/nitrītu joni (<50 mg/l /0,5 mg/l) – Parāda apkārtējās vides piesārņojuma ietekmi uz ūdens ieguves avotu, jeb                 notekūdeņu vai mēslošanas līdzekļu klātbūtni ūdenī... Tālāk

 

 

 

 

 

Vīrusi, baktērijas

Patogēnās baktērijas un citi vīrusi ir ļoti bīstami cilvēku veselībai, bet to klātbūtni ūdenī nevar novērtēt vizuāli paskatoties uz ūdeni, mikroorganismu mazo izmēru dēļ. Bakterioloģiskais ūdens... Tālāk

 

 

 

 

 

 

Ūdens normas

Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība... Tālāk